afHair


Min egen resa till Afrika i slutet av 2006 var verkligen en oförglömlig upplevelse. Jag fick möjlighet att erfara enorma djurmöten, bla. närkontakt med vild krokodil på Zambesifloden, elefantsafari i Zimbabwe, klappa lekfulla lejonungar i Johannesburg, mata gravid noshörning, blev biten av en pingvin vid Godahoppsudden, höll i 3 månader gammal krokodilbaby och delade ett äpple med apan 'herr Nilsson'.

Jag fick även känna de historiska vidslagen och fuktigheten från ett av världens sju underverk – Victoriafallen i Zambia och åka linbana upp på Tablemountain och se utsikten ut över Kapstaden och Robben Island*.
Se galleri för mer Sydafrika bilder >>

Förutom denna stora djurrikedom, underbara exotiska platser, bra service, flärdfull design och lyxiga golfresorts...
så finns det också en annan sida av Afrika.
Fattigdom, ökenutbredning, kriminalitet, hunger, torka, sjukdom och inte minst...korruption.
När jag var där, var det svårt att blunda för den enorma kulturskillnaden, som trots allt gör Afrika så nyfiket och exotiskt för oss. Afrika är en väldigt stor kontinent och det finns många människor som lever...på hopp och ingenting. (jag har besökt både Egypten, Marocko och Sydafrika. Alla hörn lika udda och annorlunda från vår EU standard)Nästa resa var till Kenya i februari 2012. Det var en fantastisk upplevelse som gav mig nya insikter, perspektiv på livet och en hel del nya vänner. Efter att nu ha sett fattigdomen i vitögat så finns det ingen chans att blunda för att utvecklingen stått stilla i vissa delar av världen och att det behövs extern hjälp. Jag har därför engagerat mig extra
och blivit ambassadör i en organisation som tänker ändra på detta i form av HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP.
Jag brinner för att kunna göra skillnad, och därför går lite av varje behandling på salongen direkt till Better Globe.
Se animerad film och läs mer här www.betterglobe.com/sv/16534 >>

Better Globe är en organisation som är representerad i många sammanhang bl.a i en grupp här i Sverige där vi har möjlighet att politiskt och folkbildningsmässigt påverka klimatdebatten. Vår miljöminister är en av dem som ingår i denna grupp.

Genom trädplanteringar som ger jobb åt fattiga bönder och genom en långsiktig ekonomi kan vi se en minskande kriminalitet.
Med utbildning som ger kunskap om jordbruk, hygien och korruption m.m. så blir det möjligt med en ljusare framtid för ett av världens fattigaste områden.

Att vara delaktig i denna process ger även DIG en ekonomisk avkastning. Alltså rent ekonomiskt sett så är Better Globe ett meningsfullt sparande som gynnar både dig, miljön och framför allt ger andra människor möjlighet att klara sig för dagen och utvecklas. De pengarna vi lånar ut får vi tillbaka…med råge. Det är sällan man får 10 gånger pengarna tillbaka i banken.....!! PLUS en avkastning VARJE ÅR från det 5:e till 19:e året som acaia-trädet avger gummi. (med det rådande underskottet i pensions systemet så behöver vi ta vår framtid i egna händer)
Jag själv donerar 49 € (ca.500kr) varje månad. Det går också att bara investera i träd, en gång eller varje månad.
Via Better Globes dotter organisation 'Child afrika' så kan du även bli fadder till ett specifikt barn och dess familj.

Koldioxidneutral blir du när du donerat 12 gånger på ett år eftersom de träd du planterat absorberar mer koldioxid från atmosfären än vad hela din familj smutsat ned med under ett år.
(Svenska Naturvårdsverkets siffror säger ca 10 ton per år och vuxen, eller 22-24 ton per familj)
Mitt certifikat hänger på väggen :-)

Tänk på! Köp inte möbler och inredning i mahogny som skövlats från regnskogen, köp hellre Acacia** eller Mukau*** från odlad mark.
Bevara regnskogen, de lilla som är kvar!!


*      Robben Island: en politisk fängelseö där fd. president Nelson Mandela satt fängslad i många år.
**    Acacia: ett tåligt träd som avger gummi likt våra granar avger kåda. Gummit används inom
        läkemedelsindustrin och används som sötningsmedel och förtjockningsmedel i mat.
***  Mukau: ett mörkt vackert ädelträd som är väldigt likt mahogny i slutprodukt.

Vill du se bilder från ambassadörsresan till Kenya så titta på afHair's facebook sida >>