afHair

Hår  |  Vård  |  Tunnhårig  |  Löshår  |  Bröllop


Man kan mycket väl säga att jag jobbar inom vården... hårvården.

Skötsel för ett vackert och levande hår
Var rädd om ditt hår, det är ditt signum. Du kan själv styra hur friskt det skall se ut.
Genom att äta en allsidig kost med mycket vitaminer, så blir det nya håret starkt och friskt.
Tänk speciellt på att få i dig mycket C-vitaminer, som är celluppbyggande och ser till att din kropp lättare tar upp mer järn i maten. Ju bättre blodvärde, desto friskare och starkare är håret som växer ut. Ät gärna tex. nypon, chilipeppar, havtorn, papaya, svarta vinbär, paprika, nässlor, apelsin m.m. Se även till att du får i dig B5-vitamin som finns i lever, bananer, avokado, nötter och frön.
Drick mycket vatten och spendera gärna tid utomhus i solen, så din kropp bygger upp D-vitamin.
Motionera regelbundet för att syresätta blodet och stressa mindre.
I olika faser i en människas liv så sker det hormonförändringar. Dessa kan ge upphov till att håret byter skepnad, faller av mer än normalt eller känns allmänt trist.
Det finns fler sätt att bygga upp ett vackert hår från insidan, men detta var några exempel.
För att behålla hårets glans, slippa tovor, knutar och kluvna hårtoppar, så finns det några enkla tips att följa.
 • Använd BRA produkter – rådfråga de som kan hår
  Det jag menar är att jag vill göra dig uppmärksam på innehållsförteckningen i alla produkter du använder på din hud och i håret. Tensider är det tvättrengörande ämnet i en rengöringsprodukt. Det finns tensider i golvsåpa, duschtvål, diskmedel och det flesta produkter vi använder för rengöring i hemmet. Tensiderna i ett billigt schampo är ofta väldigt starka och skulle fräta sönder håret, om inte fabriken tillsatte mycket vatten för att späda ut det. Tänk på att det du använder på kroppen och i håret skall ha ett bra ph-värde och inte torka ut för mycket.
  Det är ”snällare” tensider i lite dyrare produkter, köpta hos yrkeskunniga frisörer, än i produkterna från mataffären. Detta är en anledning till, att du aldrig ser de billigare produkterna på en frisörsalong.
  Använd dina billiga hår produkter när du tvättar bilen, den är av plåt och klarar av de starka tensiderna.
  OBS: detta är en metafor och inget jag rekommenderar i verkligheten. Fråga en auktoriserad bilhandlare, vad som är bäst för bilen :-)

 • Tvätta inte håret för ofta
  Ett schampo öppnar upp fjällskikten och rengör hårbotten från talg, smuts och styling-produkter. Bry dig om vad du använder för typ av schampo, eftersom ett felaktigt val kan förstöra ditt hår och torka ut det onödigt mycket. Om du tvättar håret med schampo för ofta, så producerar talgkörtlarna i hårbotten mer talg. Hårbotten känns då oftare och fortare fet, fastän längderna kan kännas torra och spröda.
  Om du tränar ofta så kanske det kan räcka att ibland bara skölja håret med varmvatten och använda lite balsam (värme öppnar också fjällskiktet lite grand). Detta kan vara svårt i en övergångsperiod, men ge det en chans, så känner du skillnad efter ett tag.
  Generellt så är lockigt hår torrare än rakt hår.
  De flesta lockiga personer behöver inte tvätta håret så ofta för att det är fett eller smutsigt, utan för att lockarna är mindre snygga och sammanhängande.
  Om du vistas i specifik miljö så tänk på att vissa dofter sätter sig bra i håret, såsom matos, cigarettrök, frityrolja m.m.

 • Tvätta enbart hårbotten med schampo
  Eftersom håret växer ca. 1 cm i månaden, vilket blir 12 cm på ett år, så kan du räkna ut hur gamla dina toppar är. Håret som växt ut är ett kvitto på hur du mått de senaste månaderna eller åren. Det är längst in mot hårbotten vi har det nyaste och friskaste håret. Längderna och topparna däremot, beroende på hur långt det är, har varit med ett tag och kan lätt bli torrt, glanslöst, slitet och knuta sig. Tvätta därför bara hårbotten med schampo och var försiktig med längderna.
  Ta aldrig det långa, gamla håret och gnugga in i det övriga håret vid tvätt. Krama endast in lite skum i det eller låt det bara rinna över. Topparna är oftast inte så smutsiga, och det är inte där den ”dåliga lukten” kommer ifrån.
  Där finns det möjligen lite styling, dammpartiklar och eventuella luftföroreningar som försvinner när du sköljer det.
  Häll inte schampo direkt i hårbotten, utan fördela det först i händerna och sprid ut det jämnt över hela huvudet.
  Om du använder ett bra schampo så behöver du lite mindre mängd för att få håret rent. Vilket i långa loppet gör att det faktiskt blir billigare, att köpa produkter av kvalité.

 • Använd balsam
  Balsam kan ha olika egenskaper, förutom att reda ut tovor. Det neutraliserar ph-värdet, stänger fjällskikten, tillför negativa joner (så det blir mindre statiskt) och lugnar håret.
  Det finns balsam i spray- eller krämform och för olika hårtyper med tex. extra fukt, proteiner eller väldigt lätta som inte tynger ner.
  Balsam behövs mest på preparerat, naturligt torrt, skört hår eller där håret är äldre än ett år, alltså det som är längre än 12 cm. Ibland kan du behöva ta i balsam 2 gånger på ett långt eller tjockt hår för att alla fjällskikten skall stängas ordentligt. Använd fingrarna som en kam i vattnets riktning när du sköljer ur balsam.
  Om du har rakt hår (som innehåller mer fukt) och vill ha volym, tänk på att använda en lätt balsam så att den inte tynger ner.
  Således: anpassa schampot efter hårbotten och balsam efter konditionen på längderna.

 • Krama ur vattnet med handduken, rufsa INTE
  Det yttersta fjällskiktet på hårstrået är skört i vått tillstånd. Var försiktig och krama ur vattnet, håll gärna handduken stilla vid topparna några sekunder.
  Lockigt hår lider brist på fukt och skall inte torkas för mycket med handduken eller för varmt med hårfönen.
  Tänk på: Om du virar in ditt lockiga hår i en turban av en absorberande frottéhandduk, så har du redan skapat ett friss direkt när du tar av turbanen.
  Rakt hår är fuktigare i sig och håller kvar fukten och kan därför behöva torkas mer med handduken innan styling.
  Kort hår som klipps ofta är tåligare, eftersom det aldrig hinner bli så gammalt.

 • Använd INTE kam
  Om du har tvättat håret på rätt sätt, så behöver du egentligen aldrig använda varken borste eller kam. Var försiktig med håret, borsta eller kamma det tillsammans med balsam, om det är mycket tovigt. Starta nerifrån med små tag och arbeta dig emot hårbotten.
  En kam har stela ”tänder” även om det är en affro-kam, med glest emellan. En borstes piggar ger med sig lättare om det finns en tova i håret.
  Oftast så är vi mer våldsamma med ett verktyg, än med händerna.
  Om du använt bra produkter, tvättat rätt och använt händerna för att fördela balsam och inte rufsat med handduken, så skall det nu inte finnas något trassel att behöva reda ut.
  I annat fall använd alltså helst en borste, om du har ett långt hår.
  Kammen är bra att ha vid klippning, tupering eller separation av hårstrån.
  Se till att du har anti-statiska verktyg.

 • Använd inpackning vid behov
  En inpackning innehåller inga tensider, utan består av extra näring i form av tex. vitaminer, proteiner, fukt m.m. Det kan behövas om håret är länge än ett år (=12cm), naturligt torrt, behandlat eller skadat.
  Om ett hårstrå är tillräckligt skadat eller torrt, så klarar det inte av att stänga de yttersta fjällskikten och vi kan uppleva det som glanslöst, spretigt, tovigt eller poröst.
  Ett starkt och friskt hår däremot, klarar kemiska påfrestningar bättre och bildar inte knutar.
  Schampo öppnar fjällskikten och balsam stänger. En inpackning skall således användas däremellan för att göra nytta. Glöm inte att torka eller krama ur vatten ur håret så att det suger upp inpackningen, och inte bara rinner av. Detta är något som ofta glöms bort eller slarvas med och då får du en mer utspädd, svagare inpackning.
  Eftersom inpackning är en av de dyrare hårprodukterna, är det viktigt att du använder den rätt, så att den gör riktig nytta i håret och inte i avloppet.
  När du använder inpackning, sätt upp håret löst med tex. en ”krokodil-klämma”. Ta gärna på en duschmössa (eller en plastpåse eller plastfolie) och sen en handduk runt, om du inte har tillgång till en bastu eller torkhuv. Värmen från bastun eller din egen kroppstemperatur gör att fjällskikten öppnar sig ytterligare och inpackningen kan tränga djupare in.
  Hur ofta du skall använda inpackning beror på hur du behandlar håret. Använder du billigare produkter, badar i klor, är mycket i solen eller utsätter det för kemiska påfrestningar…? Känn efter själv, det rekommenderas var
  5-8:e tvätt, beroende på hårets status. Det är ingen idé att göra inpackning vid varje tvätt, håret kan inte tillgodogöra sig näringen (suga upp mer) om det redan är ”fullt” med fukt och näring.
  Känner du att håret inte blir bättre av inpackningen så kanske du inte gör rätt eller så har du en otillräcklig produkt. Fråga din frisör, som kan se och känna på ditt hår, och ge dig råd om vad du behöver.
  Avsluta gärna behandlingen med balsam för att stänga de yttersta fjällskikten, så att vården från inpackningen behålls längre i håret. En kur/inpackning reparerar, förebygger och skyddar från yttre påverkan och kan vara bra att göra hemma innan tex. blekning eller permanent.

 • Olja
  Om du vill använda olja i håret, så se till att det är en olja bestående av små molekyler.
  Olivolja tex. har stora molekyler och går inte in i hårstrået, utan lägger sig bara utanpå och du riskerar att bli oljig på kläderna. Om du i stället väljer en olja som består av små molekyler tex. arganolja, linfröolja, cyperusolja m fl. så går de djupare in i håret utan att lämna kvar överskott på ytan. Oljan ger mjukhet och glans, och kan även ge skydd mot solens farliga UV-strålning eller fungera som värmeskydd om du använder platt- eller locktång.
  Läs alltid vad produkten innehåller mer än olja, eller hur mycket bra olja den verkligen innehåller.

 • Styling
  Oavsett om du har rakt eller lockigt hår, vill ha mer volym eller lugna ett vilt barr, så är det lättast att få ordning på det genom att ta i en produkt i blött hår. Men om håret är väldigt kort så kan det vara bäst att ta i stylingen i torrt hår.
  För att få volym, så använd med fördel ”salt-vatten-spray”, skum/mousse, texture creme eller liknande och massera in i hårbotten innan torkning. Det är i hårbotten volymen börjar, inte i håret en bit ut, där de flesta applicerar produkten.
  Här är ett viktigt moment för lockigt hår. Har du lockigt hår, så får du finast sammanhängande lockar om du tar i ett ”bindemedel” i blött hår, för att få hårstråna att hänga snyggt tillsammans. Ett bindemedel kan vara gelé, mousse, kräm, vax eller liknande (alternativt AloeVera gel, glidmedel, hemmakokt m.m.). Se längst ner på sidan.
  Ta i den produkt du vill, beroende på önskat resultat. Har du torrt, lockigt hår, rekommenderar jag en fet och hållbar kräm. Tar du i en hållbar produkt så håller lockarna ihop tills nästa tvätt. Om du tar i en mindre hållbar styling produkt, behöver du kanske ta i nytt varje morgon.
  Det finns många olika produkter på marknaden i dag och det gäller att prova sig fram till vad du tycker bäst om. Lån-byt gärna, i några veckor med en lockig vän och prova nya produkter utan att behöva köpa. Fråga andra med ett vackert hår, vad de använder för något, så att du får referenser. Prova dig fram, blanda olika produkter i handen eller koka eget…tills du hittar din favorit att styla med. En stylingprodukt skadar inte håret, det lägger sig runt strået som en skyddande hinna.
  Se till att produkten är vattenlöslig. Använd tex. inte olivolja eller Daxvax, för då kan du behöva använda diskmedel för att få det ur håret. Det mesta hamnar annars på kläderna eller på kudden. Där det sprids till kinderna på natten och ger en oren hy.

 • Torkning
  Om du har kort eller rakt hår, så är du förmodligen inte rädd för fönen. Om du har fuktiga lockar (= stora släta vågor eller svaga lockar) så kan det också fungera att föna håret.


  Har du torrt eller riktigt lockigt hår, så är det bäst att låta håret torka långsamt och allra helst i sin egen takt.
  Om du har bråttom eller det är kallt ute, så kan en tratt på fönen vara räddningen.
  Tänk på att: Som det ligger när det torkar, så blir det...!!
  Ta i ett bindemedel i fuktigt hår innan torkningen och ta kontroll över lockarna.
  Torka helst på svag eller medelvärme. Då blir det en kontrollerad volym och håret mister inte lika mycket fuktighet och blir inte lika sprött.
  Den produkt du tar i först i det fuktiga håret lägger sig närmast fjällskikten, så ta i det ”vänligaste” först.
  Tänk på att olja gör stadgan mjukare.

  Mitt tips om du vill få sammanhängande lockar, är att ta i din önskade styling produkt i fuktigt hår. Ta sen upp lite hår i taget och kamma det med fingrarna och tvinna det.
  Håll gärna håret 90 grader ut från huvudet om du vill behålla volym i hårbotten. När den är färdig tvinnad, lägg slingan åt sidan och ta upp lite nytt hår, kamma, tvinna osv.
  Lägg de tvinnade hårlängderna försiktigt in i tratten och håll fönen stilla, tills håret torkat ganska mycket och locken har fixerats. Ju torrare du torkar håret, desto mer hållbar blir locken. Om håret får självtorka i hängande läge, så blir det slappare, hängigare eller större.
  Du kan även lyfta håret från botten och sätta i några små klämmor medan det torkar.
  När håret sen är torrt så sticker du in fingrarna i hårbotten och masserar eller rufsar lätt för att få upp volymen där. Dra försiktigt ut fingrarna igen, utan att dra dem igenom håret.
  Detta kan du göra flera gånger, för att få den volym du önskar, trots att lockarna hänger sammanhängande på utsidan.
  Vänta tills håret är helt torrt och krama därefter lockarna, för att få bort den våta looken, då mjuknar stärkelsen i bindemedlet. Om du vill separera lockarna till mindre, så delar du på de tvinnade längderna i önskad mängd.
  Fortsätt att krama lockarna och rufsa i hårbotten till du känner dig nöjd.
  Om du inte vill ha sammanhängande lockar, så kan det räcka att krama i ett bindemedel i det fuktiga håret och skippa tvinningen och ”rufsningen”.
  Tänk på att lockarna kan plattas ut under jackan, ta upp håret över kragen och halsduken. Om det är kallt ute och du vill bevara lockarna, så rekommenderar jag att använda öronmuffar, pannband, basker eller en lite för lös mössa som du kan puffa upp det översta håret i.

 • Sov inte på lockarna om du vill bevara dem.
  Dra upp håret med armen, från nacken och upp bakom huvudet så att lockarna lägger sig över kudden. På så sätt ligger du inte på det översta partiet (håret från kronan)
  När du vänder dig så vrider du förmodligen på huvudet utan att lyfta det högt och då ligger håret kvar över kudden. Då är lockarna fortfarande ganska snygga på morgonen, och du behöver inte göra så mycket.
  Detta är naturligtvis en vanesak, men det är ganska skönt att inte sova på håret, prova!
  Om du har svag lockighet eller mest ett mjukt fall, så kan det hjälpa lockarna om du lägger dig med fuktigt hår. Annars blir det motsatt verkan. Ett riktigt lockigt hår kan bli hysteriskt lockigt under natten och då är enda räddningen att blöta det igen på morgonen. Andra föredrar att sova på håret sträckt i en fläta för att släta ut det, och en del sover med en slarvig knut på huvudet eller ett löst hårnät.
  Tänk på att huvudet alstrar värme mot kudden under natten.

 • Dag 2,3,4...
  Om du lägger ner lite omsorg när håret är nytvättat och kan bevara lockarna under natten, så blir det mindre att fixa på morgonen när du har lite bråttom. Om lockarna känns frissiga på morgonen, så ta gärna i lite nytt bindemedel eller en fet kräm.
  Du kan också använda en lätt vax-spray eller en curl-refresch för att få det fint igen.
  Undvik vatten, eftersom det kan få ett lockigt hår lugnare på ytan, men enbart för stunden.
  Om du har rakt hår, så kan det räcka med lite vatten och eventuellt lite vax-spray i topparna.
  Vill du absolut använda spray, som är ett flytande lack, så använd gärna den med gas som innehåller mer finfördelade droppar. Tänk på att spraya en bit ifrån håret.

Om du är trött på frizzigt, trasigt eller bångstyrigt hår så är en "injektion" av keratin ett bra recept.
GK hair är en skonsam behandling som har fått MYCKET positiva resultat på tjejer och killar, lockigt och krulligt, unga och gamla...
Det går att behandla frizzet men ändå behålla lockarna, eller också göra det helt rakt (dock inte helt rakt på affrohår).
Oavsett om du har ett hår som är mycket behandlat och slitet, eller bara väldigt hysteriskt lockigt, så kan denna behandling lugna ner och tämja hårsvallet.
Behandlingen håller i ca.3-5 månader beroende på om du använder keratin schampo eller ej.

Hur görs det? Håret tvättas 3-5ggr innan keratinet penslas på. Verkningstid beroende på önskat resultat.
Efter sköljning och föning avslutas behandlingen med plattjärn. Det går att tvätta eller skölja håret direkt efteråt.
Men helst ingen färg eller annan kemisk behandling på några dagar.

                                
Bilden till vänster i varje serie visar Före och bilden till höger visar Efter

OBS. Det är ingen rakpermanent och sliter INTE på håret.
Vill du göra en liknande behandling hemma, så säljer jag uppbyggande behandlingar att göra själv, de är dock inte riktigt lika effektiva eller hållbara som GK hair taiming system-behandling på salong.

Har du fått grönt eller missfärgat hår?
Ett blekt eller poröst hår kan suga upp metaller (vanligast koppar & järn) i vattnet och bli missfärgat. Du kan själv lösa problemet genom att använda dig av en lätt ”reningstvätt” innehållande 1 del askorbinsyra, 1 del vatten och 1 del schampo. Om du har redan har blött ner håret så kan du blanda askorbinsyra och schampo i en liten skål och schamponera i ca 1 min. Missfärgningen försvinner i ett naffs. Efterbehandla gärna med en inpackning för att fylla det porösa håret med näring så att det inte suger upp metallerna igen. Avsluta med en balsam som sluter fjällskikten på hårstrået. Se till att använda inpackning ca var 2-3:e vecka och sluta att tvätta/doppa håret i vattnet tills det är renare.


Lätt och naturlig Linfrö styling
För er som vill ha ett organiskt och lätt bindemedel till lockarna så kommer här det omtalade och enkla receptet:
1 msk linfrön + 1,5 dl vatten (+ ev 1 tsk linfrö olja om du har extremt torrt hår) (+ ev doft essens)
Koka 1 minut, sila av skalen och låt svalna. Häll upp i tätslutande flaska och förvara i kylskåp. Hållbar i ca 14 dagar.
Resultatet blir en slime som binder lätt. Det kan även blandas med andra bindemedel :-)